Nederlands   English


Persoonlijke introductie



Lastechnische adviezen
Download CV van Herman Pieper
Mijn naam is Herman Pieper en ik ben sinds 1 oktober 2008 werkzaam als zelfstandig ondernemer onder de naam Pieper QSI. QSI staat voor Quality Support and Inspection (kwaliteitsondersteuning en inspectie) echter dit is slechts een naam en het geeft maar een deel weer van de activiteiten waar ik mij zoal mee bezighoudt.

Voor veel mensen ben ik reeds jarenlang een bekende verschijning vanwege mijn lidmaatschap en lezingen bij verschillende lasgroepen alsmede tijdens NIL/BIL symposia en door het netwerk dat ik heb opgebouwd gedurende mijn functie als assistent schade onderzoeker en hoofd mechanische beproevingen bij Bodycote Materials Testing BV te Emmen (Inmiddels Exova en destijds respectievelijk Matcon en MTS Matcon).
In deze functie heb ik mij bezig gehouden met materiaal onderzoek in de breedste zin van het woord waaronder het kwalificeren van lasmethoden en lassers, onderzoek naar de oorzaak van schade en het verrichten van corrosie onderzoek.

Voorafgaand aan deze functie heb ik binnen Matcon een 2 jarige interne opleiding gevolgd tot Materiaalkundig Inspecteur waarbij gelijktijdig het diploma International Lasdeskundige en Middelbaar Keuring en Inspectie Deskundige level IIb zijn behaald.

Na ongeveer 12 jaar binnen Matcon / Bodycote te hebben gewerkt werd het tijd mijn grenzen te verleggen en ben ik voor ongeveer 2 ½ jaar bedrijfsleider geweest bij Gieterij Bennink & ten Cate BV te Heerenveen. Hier kwam mijn materiaalkundige kennis goed van pas vanwege de grote verscheidenheid aan materialen welke door Bennink & ten Cate worden gegoten. Het betreft hier onder andere Nikkel basis legeringen zoals Hasteloy, Inconel, Monel, en alle soorten Roestvast staal waaronder Duplex en Super Duplex.

Hierna ben ik in contact gekomen met een bedrijf wat op dat moment bezig was een gepatenteerde technologie vanuit Amerika in Europa op de markt te brengen. Het betrof een zogenaamde hoogfrequente hamer technologie waarmee de vermoeiingsterkte van lasverbindingen en basismaterialen verhoogd kan worden. Voor dit bedrijf heb ik ca. 5 jaar in heel Europa gewerkt om presentaties te geven voor bedrijven evenals het begeleiden van testprogramma's aan diverse universiteiten en onderzoeksinstanties. Vanuit deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met vermoeiingsproblemen in (gelaste) constructies variërend van bruggen tot treinen en zelfs lucht- en ruimtevaart.

Uiteindelijk heb ik in juli 2008 mijn besluit genomen om vanaf oktober 2008 als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan en mijn kennis in te zetten om bedrijven te ondersteunen in verschillende specialistische disciplines.